Vakıf kültürü ve ormancılık tarihi ile ilgili yıllardan beri araştırma yapıp belgesel çekiyor, hazırladığımız belgeselleri İKTAV kültür hizmeti www.iktav.com olarak medya kuruluşları ve kamuoyu ile paylaşıyor, vakıf kültürü oluşmasına katkı sunuyoruz.Kocaeli Gebze Sığırlık Merası Ormanları’ndan Giresun Dereli Yavuzkemal Vakıf Ormanları’na belgesel tadında devri alem diyeceğiz.
Giresun’da Vakıf Ormanı
Giresun ve Ordu’da ormancılık tarihi ile ilgili www.iktav.com olarak tarih araştırması yapıp, belgesel çekimi yaparken çok önemli bilgi ve belgeye ulaştım.
Yavuzkemal bölgesi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e ormancılık tarihimizde çok önemli yere sahip.
Malazgirt Meydan Muharebesi’nden hemen sonra Tokat Niksar’da kurulan Danişment Gazi öncülüğündeki beylik, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu olmasını sağlamış.
Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane ve Tokat bölgesinin dağları, yaylaları ve dik yamaçlı bölgeleri çok zor şartlar altında vatan haline getirilmiş. Türk yerleşimi olmasında, kurulan vakıflar önemli görev görmüş.
Osmanlı öncesi Danişment Gazi’nin torunları tarafından Şebinkarahisar’da kurulan, Ertana Beyi Melik Ahmet Gazi, Giresun Dereli Yavuzkemal Kızıltaş bölgesine Trabzon’un fethinden 110 yıl önce, 1350 yılında bölgeyi Türk yurdu yapan Alp Eren Gaziler Horasan Erenleri için vakıflar kurmuşlar.
Fatih Sultan Mehmet, Trabzon’u fethettikten sonra Yavuzkemal bölgesindeki ormanları vakıf etmiş.
Osmanlı döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar Yavuzkemal bölgesine üç ayrı kereste fabrikası kurulmuş. Tarihi kereste fabrikaları ve vakıf ormanları ile ilgili araştırma yaparken Yavuzkemal eski belediye başkanı Abdullah Bey, tarihçi yazarlar Mehmet Fatsa ve Murat Dursun Tosun, sözlü tarih araştırmacısı Metin Koç başta olmak üzere bir çok ilgili ve yetkili ile görüşüp bilgiler aldım.